פטריות מוקפצות בטריאקי

היי כולם! אז אני חייבת לשתף אתכם במשהו שהפך אצלי למנה קבועה, כזו שמכינים כשבא משהו טעים בטירוף, אבל אין הרבה זמן או כוח להתעסק במטבח. המתכון הזה לפטריות מוקפצות בטריאקי הוא פשוט קסם אמיתי – הוא קל, הוא מהיר, והוא מספק כל כך הרבה טעם במינימום מאמץ. אני קוראת לו לפעמים "תוספת שהיא גם מנה בפני עצמה", כי האמת? לפעמים אני פשוט אוכלת קערה ענקית רק של הפטריות האלה, והן משביעות ומפנקות בדיוק כמו שצריך. זה לא עוד סתם מתכון, זה מתכון שגורם לך להרגיש שאתה שף אמיתי, גם אם הדבר הכי מסובך שעשית עד היום זה להרתיח מים לפסטה.

פטריות מוקפצות בטריאקי הן כל כך ורסטיליות. הן הולכות מדהים עם אורז לבן פשוט, הופכות מנת נודלס למשהו מהמם, משדרגות כל מנה של עוף או בשר, וגם יכולות להיות תוספת צמחונית או טבעונית מושלמת. הסוד הוא בשילוב הטעמים – המתוק-מלוח של הטריאקי, עם האומאמי העמוק של הפטריות והארומה המשגעת של השום והג'ינג'ר. זה שילוב שמנצח כל פעם מחדש, והוא כזה שקל מאוד להשיג בבית, בלי להזמין אוכל מבחוץ.

אני זוכרת את הפעם הראשונה שהכנתי את זה. הייתי קצת סקפטית. פטריות? ברוטב? מה כבר יכול להיות כזה מיוחד? אבל רגע אחרי שהטעמתי את הביס הראשון, הבנתי. זה פשוט ממכר. מאז, זה אחד המתכונים הכי מבוקשים אצלי בבית, וגם חברים תמיד מבקשים את המתכון. אז החלטתי לשתף אותו איתכם, בצורה הכי ברורה וקלה שיש, כדי שגם אתם תוכלו להנות מהקסם הזה. אל תדאגו, לא צריך להיות גאונים במטבח בשביל להצליח. צריך רק פטריות, כמה מרכיבים בסיסיים לרוטב, ומחבת לווק או מחבת רחבה. זה כל הסיפור!

אז בואו נצלול פנימה ונראה איך מכינים את הדבר המופלא הזה. אני מבטיחה לכם שזה הולך להיות קל, כיפי, והכי חשוב – טעים ברמות אחרות.

פטריות מוקפצות בטריאקי: המתכון הכי קל וטעים שתכינו!

אז הגענו לחלק המעניין באמת – איך עושים את זה? המתכון הזה פשוט כל כך, ורוב הסיכויים שכבר יש לכם את כל המרכיבים בבית. הוא מושלם לארוחת ערב מהירה אחרי יום ארוך, או כתוספת שווה לארוחה קצת יותר מושקעת. אני תמיד מכינה כמות כפולה, כי הן נעלמות מהשולחן ברגע.

למה כדאי להכין פטריות מוקפצות בטריאקי?

יש המון סיבות טובות למה דווקא המתכון הזה שווה את הזמן שלכם (שזה לא הרבה זמן בכלל!). קודם כל, זה סופר בריא. פטריות הן אוצר של ויטמינים ומינרלים, והן נהדרות לגוף. הן דלות קלוריות אבל עשירות בטעם ובמרקם. שנית, כמו שאמרתי, זה מגה מהיר. תוך פחות מחצי שעה מהרגע שהתחלתם, יש לכם מנה מוכנה. זה פתרון מושלם לימים שאין חשק לבשל הרבה. שלישית, הטעם! השילוב של הטריאקי המלא באומאמי עם הפטריות הארציות, בתוספת הריח המשגע של השום והג'ינג'ר שמתפשט במטבח בזמן הבישול – זה משהו שקשה לעמוד בפניו. זה טעם אסייתי קלאסי שאנשים פשוט אוהבים. רביעית, זה מתאים כמעט לכולם. בין אם אתם צמחונים, טבעונים (רק ודאו שהרוטב טריאקי שלכם טבעוני), או פשוט אוהבי אוכל טוב – המתכון הזה בשבילכם. ואחרון חביב, זה כלכלי. פטריות לא עולות הרבה, ושאר המרכיבים הם מצרכים בסיסיים שנמצאים בכל מטבח.

בקיצור, זה מתכון מנצח מכל כיוון. הוא בריא, מהיר, טעים, מתאים לכולם וזול. מה עוד אפשר לבקש?

כל מה שצריך לדעת לפני שמתחילים

לפני שמתחילים להקפיץ ולהכין את הרוטב המדהים, בואו נעשה סדר קטן ונדע בדיוק למה אנחנו נכנסים מבחינת זמן ומאמץ. כאן תמצאו את כל הפרטים הטכניים שיעזרו לכם לתכנן את ההכנה:

  • דרגת קושי: קל מאוד. באמת. אם אתם יודעים לחתוך ולערבב, אתם מסודרים.
  • זמן הכנה (קיצוץ והכנת רוטב): כ-10-15 דקות. זה הזמן שלוקח לנקות ולחתוך את הפטריות ולקשקש את כל המרכיבים של הרוטב ביחד.
  • זמן בישול: כ-10-15 דקות. ההקפצה עצמה מאוד מהירה, הפטריות מתרככות ומצטמקות די מהר, והרוטב מסמיך בכמה דקות.
  • זמן כולל: כ-20-30 דקות. ממש מהיר, אמרתי לכם!
  • כמות: המתכון מיועד לכ-2-4 סועדים כתוספת למנה עיקרית. אם אתם מתכננים לאכול רק את זה, או אם יש לכם סועדים רעבים במיוחד, כדאי להכפיל כמויות.

אז כמו שאתם רואים, אין תירוצים. אפילו ביום הכי עמוס, יש לכם חצי שעה פנויה בשביל להכין את הטוב הזה.

פטריות מוקפצות בטריאקי

המצרכים הקסומים

החלק הכי כיפי? המרכיבים פשוטים להפליא וזמינים בכל סופר. אין כאן רשימה ארוכה ומייגעת של דברים שצריך לחפש שעות. הנה מה שתצטרכו בשביל להכין את הפטריות מוקפצות בטריאקי הכי טעימות שיש:

  • 500 גרם פטריות טריות: אני הכי אוהבת להשתמש בשילוב של פטריות שמפיניון ופטריות פורטובלו. שמפיניון הן הקלאסיות והכי קלות להשגה, ולפורטובלו יש טעם יותר עשיר ובשרי ומרקם נהדר. אפשר להשתמש רק באחד הסוגים, או לשלב סוגים נוספים כמו שיטאקי (אם משתמשים בשיטאקי מיובשות, צריך להשרות אותן במים חמים לפי ההוראות על האריזה ואז לסחוט היטב ולחתוך). הכי חשוב שהפטריות יהיו טריות ומוצקות.
  • 2 כפות שמן: אפשר להשתמש בשמן קנולה, שמן חמניות, או שמן צמחי ניטרלי אחר. אם אתם אוהבים את הטעם של שמן שומשום קלוי (לא הרגיל, הקלוי הכהה), אפשר להוסיף כפית קטנה ממנו יחד עם השמן הרגיל בהתחלה, הוא מוסיף המון ארומה אסייתית אותנטית.
  • 3-4 שיני שום: קצוצות דק. אל תתקמצנו על השום! הוא מוסיף המון טעם. אם אתם ממש אוהבים שום, אפשר גם 5 שיניים. אם אין שום טרי, אפשר להשתמש בשום גבישי, בערך כפית אחת.
  • 1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר: הג'ינג'ר נותן עוקצנות טרייה ומרעננת שמאזנת את הטעם המתוק של הטריאקי. עדיף להשתמש בג'ינג'ר טרי ולקלף אותו ולגרר על פומפייה דקה או לטחון דק. אם אין ג'ינג'ר טרי, אפשר להשתמש בכפית ג'ינג'ר טחון יבש, אבל הטעם פחות עמוק.

לרוטב טריאקי (שאני מכינה לבד בבית והוא פשוט ומדהים!):

  • 1/4 כוס רוטב סויה: השתמשו ברוטב סויה איכותי שאתם אוהבים. אם אתם שומרים על תזונה ללא גלוטן, השתמשו ברוטב סויה ללא גלוטן (תמרי).
  • 2 כפות סוכר חום: הסוכר החום מוסיף טעם קרמלי עדין יותר מהסוכר הלבן. אפשר להשתמש גם בסוכר לבן, או במייפל/סילאן כתחליף לטעם קצת שונה (אותה כמות). המתיקות חשובה כדי לאזן את המליחות של הסויה.
  • 1 כף חומץ אורז: חומץ האורז מוסיף חמיצות עדינה שמאוד מאזנת את הטעמים. אל תוותרו עליו! אם אין חומץ אורז, אפשר להשתמש בחומץ רגיל אבל בכמות קטנה יותר (חצי כף) כי הוא חזק יותר.
  • 1/4 כוס מים: או ציר ירקות/עוף אם יש לכם. המים מדללים קצת את הרוטב ומאפשרים לו להתאחד טוב יותר עם הפטריות.
  • 1 כפית קורנפלור (אבקת סולת תירס): זה המרכיב שיעזור לרוטב להסמיך ולהצפות את הפטריות בצורה מבריקה ויפה.
  • 2 כפות מים קרים נוספות: לערבוב עם הקורנפלור. חשוב שהמים יהיו קרים כדי שהקורנפלור לא ייקרש מוקדם מדי.

לקישוט (לא חובה, אבל מוסיף המון!):

  • 1 כפית זרעי שומשום קלויים: מפזרים מעל בסוף. מוסיף פריכות וטעם שומשום עדין.
  • 1 בצל ירוק: קצוץ לעיגולים דקים. מוסיף רעננות וצבע ירוק יפה.

זו הרשימה המלאה! פשוט, נכון? עכשיו בואו נראה איך מחברים את כל הדברים הטובים האלה יחד ויוצרים קסם במחבת.

אופן ההכנה – שלב אחר שלב לצלחת מושלמת

הגענו לחלק המעשי! אני אקח אתכם צעד אחר צעד, בצורה הכי פשוטה שיש, כדי שתקבלו את הפטריות המוקפצות בטריאקי הכי שוות שיצא לכם להכין. אז קדימה, נתחיל!

  1. מכינים את הפטריות: זה השלב הראשון והחשוב ביותר. הפטריות נוטות לספוג הרבה מים, ולכן בדרך כלל לא מומלץ לשטוף אותן תחת זרם מים חזק, אלא אם כן הן ממש מלוכלכות. הדרך הכי טובה לנקות פטריות היא פשוט לקחת מטלית לחה או נייר סופג לח ולנגב בעדינות כל פטרייה כדי להסיר שאריות אדמה. אם אתם כן שוטפים אותן (למשל אם קניתם אותן כבר ארוזות ונראה שיש עליהן קצת יותר לכלוך), שטפו אותן במהירות ומיד יבשו אותן היטב-היטב עם נייר סופג. פטריות רטובות יתבשלו במים במקום להיצלות ולהשחים יפה, וזה יהרוס לכם את המרקם הפריך והטעם המרוכז שאנחנו רוצים. אחרי שהן נקיות ויבשות, פורסים אותן. אני אוהבת לפרוס אותן לפרוסות בעובי של כחצי ס"מ עד 1 ס"מ. לא דק מדי (כי הן מצטמקות) ולא עבה מדי (כדי שיתרככו מהר ויספגו את הרוטב). אם משתמשים בפטריות קטנות יותר, אפשר לחצות אותן או להשאיר שלמות. פורטובלו פורסים כמו שמפיניון, או חותכים לרבעים ואז פורסים לפרוסות. חשוב שהחיתוך יהיה אחיד יחסית, כדי שהן יתבשלו באותו קצב.
  2. מכינים את רוטב הטריאקי הביתי (זה קל!): בזמן שהפטריות מחכות בסבלנות, נכין את הרוטב. זה לוקח דקה וחצי. בקערה קטנה, מערבבים יחד את רוטב הסויה, הסוכר החום, חומץ האורז וה-1/4 כוס מים. מערבבים היטב עם כפית או מטרפה קטנה עד שהסוכר נמס לחלוטין. טועמים רגע את הרוטב ומחליטים אם אתם רוצים אותו קצת יותר מתוק או קצת יותר מלוח. עכשיו, בקערה נפרדת ממש קטנה, מערבבים את כפית הקורנפלור עם ה-2 כפות מים קרים. טורפים היטב עד שאין גושים בכלל. את תערובת הקורנפלור והמים לא שמים עדיין ברוטב הגדול! היא מצטרפת רק בשלב מאוחר יותר, כשהרוטב כבר במחבת חמה. חשוב שהקורנפלור יצטרף רק כשהוא מעורבב היטב במים קרים, אחרת הוא ייקרש מיד וישאיר לכם גושים ברוטב. אז יש לכם עכשיו שתי קערות קטנות: אחת עם הרוטב המעורבב, ואחת עם תערובת הקורנפלור-מים. מצוין, עברנו שלב חשוב.
  3. מחממים את המחבת ושמן: לוקחים מחבת גדולה ורחבה, רצוי ווק אם יש לכם, או מחבת שמתאימה להקפצה עם שוליים גבוהים יחסית. מחממים אותה על אש גבוהה. חשוב מאוד שהמחבת תהיה לוהטת לפני שמוסיפים את השמן ואת הירקות/פטריות. זה הסוד להקפצה אמיתית ולא לבישול באדים. כשהמחבת חמה מספיק (אפשר לראות אדים עולים ממנה קלות, או לזרוק טיפה קטנה של מים ולראות אם היא מתאדה מיד בסיסי), מוסיפים את 2 כפות השמן. מפזרים את השמן במחבת כך שיצפה את התחתית היטב.
  4. מקפיצים את הארומטיים: כשהשמן חם (הוא אמור להתחיל להיראות קצת מבריק או לנוע בקלות במחבת), מוסיפים את השום הקצוץ והג'ינג'ר המגורר. מקפיצים אותם תוך כדי ערבוב מתמיד במשך כדקה, אולי דקה וחצי. הם אמורים להתחיל להפיץ ריח מדהים ולהתרכך קלות, אבל חשוב מאוד לא לשרוף אותם! שום שרוף הופך למר ולא נעים. אז מקפיצים רק עד שהריח עולה.
  5. מוסיפים את הפטריות ומקפיצים: זה השלב של הכוכבות – הפטריות! מוסיפים את כל הפטריות שפרסתם למחבת החמה. אל תדאגו אם זה נראה כאילו המחבת מלאה עד אפס מקום – הפטריות מצטמקות מאוד בזמן הבישול. כאן יש טיפ סופר חשוב: אל תדחסו את המחבת יתר על המידה. אם המחבת שלכם קטנה יחסית וכל ה-500 גרם פטריות ממלאים אותה עד למעלה ויוצרים ערימה גבוהה, עדיף לחלק את ההקפצה לשתי מנות. כשיש יותר מדי פטריות במחבת, הן מורידות המון נוזלים בבת אחת, הן מתבשלות באדים במקום להיצלות ולהשחים, והתוצאה תהיה פטריות סמרטוטיות ופחות טעימות. אז אם צריך, מקפיצים חצי כמות, מוציאים לצלחת, ואז מקפיצים את החצי השני. אם המחבת גדולה מספיק (והפטריות לא מגיעות לגובה רב מדי), אפשר להקפיץ הכל ביחד. אחרי שמוסיפים את הפטריות, בהתחלה פשוט משאירים אותן לכמה דקות בלי לערבב הרבה, כדי שהן יתחילו לקבל צריבה יפה בתחתית. אחרי 2-3 דקות, מתחילים לערבב מדי פעם. הפטריות יתחילו להוריד נוזלים ולהצטמק. ממשיכים להקפיץ תוך כדי ערבוב מדי פעם במשך כ-5-8 דקות, או עד שרוב הנוזלים שהן הורידו התאדו בחזרה, הפטריות הצטמקו בצורה משמעותית, והן התחילו לקבל גוון חום יפה וחריכה קלה בחלק מהמקומות. זה השלב שהן הופכות מ"ספוגיות" ל"בשריות" יותר.
  6. מוסיפים את רוטב הטריאקי: כשהפטריות נראות טוב (צמצמו והשחימו קצת), מנמיכים מעט את האש לאש בינונית-גבוהה. מערבבים שוב את הרוטב שהכנתם מראש (זה שהכיל סויה, סוכר, חומץ ומים) ויוצקים אותו כולו על הפטריות במחבת. מערבבים בעדינות כדי שהרוטב יצפה את כל הפטריות.
  7. מסמיכים את הרוטב: עכשיו זה רגע הקסם של ההסמכה! לוקחים שוב את הקערה הקטנה עם תערובת הקורנפלור והמים הקרים, מערבבים אותה שוב במהירות (כי הקורנפלור שוקע די מהר) ויוצקים אותה על הפטריות שבמחבת עם הרוטב. תוך כדי שאתם יוצקים את תערובת הקורנפלור, מתחילים לערבב את הפטריות והרוטב במחבת בעדינות. אתם תראו תוך כמה שניות ספורות שהרוטב מתחיל להסמיך והופך להיות מבריק ומצפה את הפטריות בצורה יפה. ממשיכים לערבב עוד כדקה-שתיים עד שהרוטב הגיע לסמיכות הרצויה – הוא אמור להיות סמיך מספיק כדי להיאחז בפטריות ולא לזרום בחופשיות בתחתית המחבת. אם הרוטב סמיך מדי לטעמכם, אפשר להוסיף כף או שתיים של מים חמים ולערבב. אם הוא לא הסמיך מספיק, אולי לא ערבבתם טוב את הקורנפלור או שלא הוספתם מספיק ממנו – אפשר לערבב עוד חצי כפית קורנפלור עם כף מים קרים ולהוסיף תוך כדי ערבוב מהיר במחבת החמה.
  8. הנגיעות האחרונות: מורידים את המחבת מהאש. אם אתם משתמשים בזרעי שומשום ובצל ירוק, זה הזמן להוסיף אותם. מפזרים את זרעי השומשום הקלויים ואת הבצל הירוק הקצוץ מעל הפטריות ומערבבים בעדינות רק כדי לפזר אותם. הוספה בסוף שומרת על הצבע הירוק היפה של הבצל ועל הפריכות של השומשום.

זהו! סיימנו! הפטריות המוקפצות בטריאקי שלכם מוכנות להגשה. תטעמו רגע, אם חסר לכם קצת מלח (אחרי שהרוטב הסמיך), אפשר להוסיף עוד טיפה סויה, אבל בזהירות כי הסויה מלוחה. אם זה מתוק מדי, אפשר לסחוט מעט מיץ לימון או להוסיף עוד חומץ אורז כדי לאזן.

הגישו אותן חמות, מיד אחרי ההכנה, כתוספת לאורז, לנודלס, לעוף, דגים או טופו, או פשוט ככה כמו שהן. אני מבטיחה לכם שזה יהיה ביס של אושר.

טיפים של מקצוענים

בשביל להפוך את המתכון הזה מטוב למצוין, הנה כמה טיפים קטנים שיעשו הבדל גדול:

  • חום גבוה, תמיד: הקפצה עובדת הכי טוב על אש גבוהה. זה מאפשר לפטריות ולשאר המרכיבים להשחים ולהתפתח להם טעמים עמוקים. אם האש נמוכה מדי, המרכיבים יתבשלו במים וייצאו סמרטוטיים.
  • אל תצופפו את המחבת: דיברנו על זה בשלב ההכנה, אבל אני מדגישה שוב כי זה קריטי. אם המחבת עמוסה מדי, הפטריות מורידות נוזלים והופכות למבושלות ולא מוקפצות. אם צריך, עבדו בנגלות. זה שווה את זה.
  • ניקוי הפטריות: נגבו ולא תשטפו! או אם שוטפים, אז ממש מהר וייבוש מושלם אחרי זה. פטריות יבשות משחימות יפה. פטריות רטובות מתבשלות.
  • איכות המרכיבים: השתמשו בפטריות טריות ויפות, וברוטב סויה איכותי שאתם אוהבים. זה משפיע ישירות על הטעם הסופי. גם ג'ינג'ר ושום טריים עושים הבדל אדיר לעומת האבקות.
  • טועמים ומתקנים: אחרי שהרוטב מסמיך, תמיד תטעמו רגע לפני ההגשה. אולי בא לכם עוד קצת מתיקות? עוד קצת חמיצות? קצת יותר מלוח? עכשיו זה הזמן לתקן. אפשר להוסיף עוד קצת סוכר/מייפל, עוד קצת חומץ אורז, או עוד טיפונת רוטב סויה לפי הטעם האישי שלכם.
  • הסמכת הרוטב: תערובת הקורנפלור והמים היא המפתח לרוטב מבריק שמצפה את הפטריות בצורה יפה. ודאו שהמים קרים כשאתם מערבבים את הקורנפלור, ושאתם מוסיפים אותה למחבת כשהרוטב חם ומערבבים מיד. הרוטב מסמיך ממש תוך כמה שניות. אל תבשלו אותו יותר מדי אחרי שהסמיך, כי הוא עלול להפוך לצמיגי מדי.
  • הגשה מידית: פטריות מוקפצות הכי טעימות כשהן טריות, ישר מהמחבת. אם הן עומדות יותר מדי זמן, הן עלולות להפוך לרכות מדי.

עם הטיפים האלה, אין סיכוי שלא תצליחו ותקבלו פטריות מוקפצות בטריאקי מושלמות!

רעיונות לשדרוג וגיוון

המתכון הבסיסי לפטריות מוקפצות בטריאקי הוא מעולה כפי שהוא, אבל תמיד כיף לשחק קצת עם הטעמים ולהתאים אותם למה שיש לכם בבית או למה שבא לכם באותו רגע. הנה כמה רעיונות איך אפשר לשדרג או לגוון את המתכון:

  • הוספת ירקות: אפשר להפוך את המנה למנה מוקפצת עשירה יותר על ידי הוספת ירקות נוספים. ירקות שמתאימים במיוחד הם: פלפל אדום או צהוב (חתוך לרצועות), ברוקולי (פרחים קטנים), אפונה ירוקה (טרייה או קפואה), גזר (חתוך לגפרורים או לגלגלים דקים), שעועית ירוקה (קטומה). מוסיפים את הירקות הקשים יותר (כמו גזר וברוקולי) יחד עם הפטריות בשלב ההקפצה, ואת הירקות שמתרככים מהר יותר (כמו פלפל ואפונה) קצת אחרי שהפטריות מתחילות להצטמק, או אפילו לקראת סוף ההקפצה לפני הוספת הרוטב.
  • תוספת חלבון: רוצים להפוך את זה למנה עיקרית? אפשר להוסיף קוביות טופו (עדיף לטגן אותן קודם במחבת נפרדת עד להזהבה), קוביות עוף (מקפיצים אותן לפני הפטריות ומוציאים, או מקפיצים ביחד אם המחבת גדולה מאוד והעוף חתוך לקוביות קטנות שיתבשלו מהר), או רצועות בקר דקות. מקפיצים את החלבון שבחרתם בתחילת התהליך עד שהוא כמעט מוכן, ואז ממשיכים עם השום והג'ינג'ר והפטריות לפי המתכון.
  • שילוב פטריות שונות: במקום רק שמפיניון ופורטובלו, נסו לשלב גם פטריות יער, שינוקי, אנוקי או אויסטר. כל פטרייה תורמת מרקם וטעם שונה ומעניין למנה.
  • גרסה חריפה: אם אתם אוהבים חריף, אפשר להוסיף למחבת יחד עם השום והג'ינג'ר גם פלפל צ'ילי קצוץ דק (אדום או ירוק), או מעט פתיתי צ'ילי יבשים (גרוסים). תתחילו עם כמות קטנה ותטעמו, תמיד אפשר להוסיף עוד.
  • הוספת בוטנים או קשיו קלויים: מוסיפים קצת לפני ההגשה לתוספת קראנצ'יות וטעם.
  • החלפת ממתיק: במקום סוכר חום, אפשר להשתמש במייפל, סילאן, או דבש לקבלת טעם מעט שונה ברוטב הטריאקי. הכמויות יכולות להישאר דומות.
  • שימוש ברוטב טריאקי מוכן: אם אתם ממש ממהרים ואין לכם את המרכיבים לרוטב הביתי, אפשר להשתמש ברוטב טריאקי קנוי ואיכותי. במקרה כזה, דלגו על שלב הכנת הרוטב הביתי. הקפיצו את השום והג'ינג'ר, הוסיפו את הפטריות, וכשהן צמצמו והשחימו, הוסיפו כ-1/2 עד 3/4 כוס רוטב טריאקי מוכן (תלוי כמה רוטב אתם אוהבים וכמה סמיך הרוטב שקניתם) וחממו רק עד שהוא מצפה את הפטריות ומתחמם. ברוב המקרים, רוטב טריאקי קנוי כבר מכיל מסמיך, אז אולי לא תצטרכו להוסיף קורנפלור בכלל. פשוט תטעמו ותראו אם הסמיכות מתאימה לכם.

כמו שאתם רואים, יש המון דרכים לשחק עם המתכון הזה ולהתאים אותו למה שבא לכם. זה חלק מהכיף בלדעת להכין אותו!

שאלות נפוצות על פטריות מוקפצות בטריאקי

אחרי שמשתפים מתכון כזה, תמיד עולות שאלות. ריכזתי כאן כמה מהשאלות הכי נפוצות שאני נתקלת בהן, עם תשובות פשוטות שיעזרו לכם להצליח בכל פעם:

אילו פטריות הכי מתאימות למתכון הזה?
האמת היא שכמעט כל סוגי הפטריות הטריות יעבדו כאן מצוין. אני הכי אוהבת את השילוב של שמפיניון ופורטובלו כי הן זמינות ונותנות שילוב טוב של טעם ומרקם. פטריות שיטאקי מוסיפות טעם אסייתי מובהק ועמוק, פטריות יער או אויסטר מוסיפות מרקם קצת שונה. אם זו הפעם הראשונה שלכם, לכו על שמפיניון רגילות, הן תמיד עובדות. אם אתם רוצים להשקיע קצת, נסו לשלב שניים-שלושה סוגים שונים.

האם אפשר להשתמש בפטריות קפואות?
פחות מומלץ. פטריות קפואות לרוב משחררות המון מים בזמן הבישול, והן נוטות להיות סמרטוטיות יותר ולא מקבלות השחמה יפה כמו פטריות טריות. התוצאה תהיה פחות טעימה ועם מרקם פחות טוב. כדאי להשקיע בפטריות טריות בשביל המתכון הזה.

האם אפשר להכין את הרוטב מראש?
כן, בהחלט! אפשר לערבב את כל מרכיבי הרוטב (סויה, סוכר, חומץ, מים) ולשמור בצנצנת סגורה במקרר עד יומיים-שלושה מראש. את תערובת הקורנפלור והמים תמיד מכינים רגע לפני שמוסיפים אותה למחבת, כי אחרת היא עלולה להתחיל להסמיך או שהקורנפלור ישקע לתחתית.

הפטריות שלי יצאו מימיות וסמרטוטיות, למה?
הסיבה הכי נפוצה לזה היא או שהמחבת לא הייתה מספיק חמה בהתחלה, או שדחסתם יותר מדי פטריות למחבת בבת אחת. כשאין מספיק חום או שיש יותר מדי פטריות, הן מתבשלות באדים של הנוזלים שהן מפרישות במקום להיצלות ולהשחים. ודאו שהמחבת לוהטת לפני שמוסיפים את הפטריות, ואם המחבת שלכם קטנה, הקפיצו את הפטריות בשתי נגלות נפרדות. זה יעזור לנוזלים להתאדות במהירות והפטריות יקבלו מרקם טוב.

הרוטב שלי לא הסמיך, מה לעשות?
כנראה שתערובת הקורנפלור והמים לא עורבבה מספיק טוב לפני ההוספה, או שלא הוספתם מספיק קורנפלור יחסית לכמות הנוזלים. ודאו שאתם מערבבים היטב את הקורנפלור במים הקרים לפני שמוסיפים. אם הרוטב עדיין לא הסמיך אחרי כמה דקות של בישול עדין אחרי הוספת תערובת הקורנפלור, ערבבו עוד חצי כפית קורנפלור עם כף מים קרים בקערית נפרדת, ויוצקים אותה למחבת תוך כדי ערבוב מהיר על אש בינונית-גבוהה. הרוטב אמור להסמיך מיד.

האם אפשר להכין את המתכון הזה ללא גלוטן?
כן, בהחלט! פשוט השתמשו ברוטב סויה ללא גלוטן (כמו תמרי). שאר המרכיבים בדרך כלל ללא גלוטן, אבל תמיד כדאי לוודא את זה על גבי האריזות של הסוכר, החומץ, והקורנפלור שאתם קונים.

איך הכי טוב לאחסן שאריות ואיך מחממים מחדש?
אם נשארו לכם פטריות (מה שנדיר אצלי!), אפשר לשמור אותן במקרר בכלי אטום למשך יומיים-שלושה. חימום מחדש עדיף לעשות במחבת קטנה על אש בינונית, תוך כדי ערבוב מדי פעם, רק עד שהן מתחממות. אפשר גם לחמם במיקרוגל, אבל המרקם עלול להיות קצת פחות טוב.

האם אפשר להקפיא את הפטריות המוכנות?
אני פחות ממליצה. הקפאה וחימום מחדש עלולים לשנות את המרקם של הפטריות ולהפוך אותן לסמרטוטיות מדי. המתכון כל כך מהיר וקל להכנה, שעדיף להכין אותו טרי בכל פעם. אם ממש חייבים, אפשר להקפיא בכלי אטום, אבל קחו בחשבון שהמרקם יהיה שונה אחרי ההפשרה והחימום.

עם מה כדאי להגיש את הפטריות האלה?
הן מדהימות כתוספת לאורז לבן או מלא, קינואה, אטריות אורז או נודלס ביצים. אפשר להגיש אותן ליד עוף צלוי, דג מאודה, קוביות טופו מוקפצות או אפויות. הן גם נהדרות בתוך סנדוויץ' אסייתי או בתוך סלט. ואני חוזרת על זה – הן מעולות גם ככה לבד, ישר מהמחבת, עם קצת בצל ירוק ושומשום מעל.

אני מקווה שהשאלות והתשובות האלה עזרו לכם להרגיש בטוחים יותר להכין את המתכון. זה באמת פשוט ומצליח כמעט תמיד!

לסיכום

זהו, הגענו לסוף! אני מקווה שנהניתם לקרוא את המתכון הזה לפטריות מוקפצות בטריאקי בדיוק כמו שאני נהנית להכין ולאכול אותו. זה באמת אחד מאותם מתכונים קלים שפשוט כיף לדעת שהם שם בשבילך – בימים עמוסים, כשבא משהו טעים בלי הרבה בלאגן, או סתם כשמתחשק לנשנש משהו מפנק. השילוב של הפטריות הארציות עם רוטב הטריאקי המלוח-מתוק והארומה של השום והג'ינג'ר הוא פשוט שילוב מנצח שקל מאוד ליצור בבית.

אני ממש ממליצה לכם לנסות את המתכון הזה. תתחילו עם הכמויות המומלצות, אבל אל תפחדו לשחק קצת עם הטעמים ולהתאים אותם לטעם האישי שלכם. אולי תרצו קצת יותר מתוק? קצת יותר חריף? קצת יותר חומץ? המטבח הוא מקום ליצירתיות וכיף!

אז קדימה, לכו לקנות פטריות, תתחילו להקפיץ, ותהנו מכל ביס. בתיאבון!